Používanie korenín a dochucovadiel je v Dukanovej diéte protal nielen povolené, ale dokonca odporúčané. Obohacujú totiž chuť jedla a dovolia nám pestrejšie sa stravovať.


Soľ
Je povolená, ale s mierou. Nezabúdajte, že soľ zadržuje vodu v organizme. Mali by sa jej vyhýbať najmä ženy v menopauze, alebo tesne pred ňou.

Ocot
Najvhodnejší je (pravý) balzamický ocot. Vyhýbajte sa lacným komerčným balzamický octom, sú dochucované karamelom – čiže cukrom.

Citrónová šťava
Môže sa používať pri varení (napr. pri rybách, alebo morských plodoch), nesmie sa však používať ako nápoj.

Horčica
V prvej fáze používať s mierou. Vhodné sú horčice nízkotučné a bez cukru.

Cibuľa a uhorky
Dovolené pri varení ako dochucovadlo. Vo väčších množstvách by sa už museli považovať za zeleninu. Treba tiež brať do úvahy, že u nás sa pri nakladaní uhoriek používa cukor. Takéto uhorky nie sú vhodné.

Kečup
Obyčajný kečup je zakázaný. Možno používať kečupy bez cukru, ale len s mierou.

Parafínový olej
Má 2 hlavné prednosti – neobsahuje ani jednu kalóriu a uľahčuje prechod potravín tráviacim traktom. Je vhodný najmä pri diétach, ktoré spôsobujú zápchy. Parafínový olej vo väčšom množstve pôsobí ako preháňadlo, preto treba byť pri jeho používaní opatrný.
Keďže parafínový olej je hustejší od zvyčajného oleja, zvykne sa rozriediť sýtenou minerálnou vodou. V dukanovej diéte sa využíva na prípravu dressingu vinaigrette, majonézy, omáčky podávanej k steaku, …
Upozornenie: Parafínový olej sa nemá variť!

Zajtra vám v pokračovaní článku prinesieme zoznam všetkých pochutín, povolených v diéte protal.